etiolare - explicat in DEX



etiolare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ETIOLÁRE, etiolări, s. f. Fenomen care apare la plantele crescute în întuneric, manifestat prin alungirea tulpinilor, micșorarea și albirea frunzelor etc., din cauza lipsei de clorofilă. [Pr.: -ti-o-] – V. etiola.

etiolare (Dicționar de neologisme, 1986)
ETIOLÁRE s.f. (Biol.) Fenomen de îngălbenire a plantelor verzi crescute în întuneric. [Pron. -ti-o-. / după fr. étiolement].

etiolare (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ETIOLÁRE s. f. fenomen de îngălbenire a plantelor crescute în întuneric, din cauza lipsei de clorofilă. (după fr. étiolement)

etiolare (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
ETIOLÁRE (după fr. étiolement) s. f. Fenomen care apare la plantele crescute în întuneric, manifestat prin lungirea tulpinilor, micșorarea și albirea frunzelor etc., din cauza lipsei de clorofilă. La anumite legume se practică e. pentru a le îmbunătăți însușirile de consum (ex. cicoarea de grădină – andiva -, țelina pentru pețiol, cardon, sparanghel).

etiolare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
etioláre (-ti-o-) s. f., g.-d. art. etiolắrii; pl. etiolắri

etiolare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ETIOLÁRE, etiolări, s. f. Fenomen care apare la plantele crescute în întuneric, manifestat prin alungirea tulpinilor, micșorarea și albirea frunzelor etc., din cauza lipsei de clorofilă. [Pr.: -ti-o-] — V. etiola.

Alte cuvinte din DEX

ETIOLA ETIOGEN ETIMON « »ETIOLOGIC ETIOLOGIE ETIOMORFOZA