dividend - explicat in DEX



dividend (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DIVIDÉND, dividende, s. n. Parte din profitul unei societăți pe acțiuni care revine fiecărui acționar în raport cu acțiunile pe care le posedă. – Din fr. dividende, lat. dividendus.

dividend (Dicționar de neologisme, 1986)
DIVIDÉND s.n. Parte din profitul unei societăți pe acțiuni care se dă unui acționar în raport cu acțiunile pe care le are. [Pl. -de, -duri. / cf. fr. dividende, it. dividente, lat. dividendus – care trebuie împărțit].

dividend (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DIVIDÉND s. n. cotă-parte din profitul net al unei societăți pe acțiuni care se repartizează acționarilor pentru fiecare acțiune. (< fr. dividende, it. dividendo, germ. Dividende)

dividend (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
DIVIDÉND (‹ fr., it., germ.; {s} lat. dividendus „care trebuie să fie împărțit”) s. n. Parte a profitului net (cotă procentuală) al unei societăți pe acțiuni, repartizată anual acționarilor în funcție de capitalul subscris (valoarea nominală a acțiunilor), declarată oficial. ◊ D. brut = valoarea beneficiului de distribuit, declarată anual administrației fiscale, care servește ca bază de calcul al impozitului asupra unei societăți (firme). ◊ D. net = suma încasată efectiv de un acționar, reprezentând partea de ce i se cuvine din beneficiul brut diminuat cu impozitul aferent. ♦ Parte ce revine fiecăruia dintre creditorii urmăritori din activul net al unui comerciant falit.

dividend (Dicționaru limbii românești, 1939)
* dividénd n., pl. e (fr. dividende, d. lat. dividendus, care trebuĭe să fie împărțit). Aritm. Împărțit, număr de împărțit: înmulțind divizoru (împărțitoru) cu cîtu și adunînd restu, găsim dividendu. Suma cu care se împarte între acționarĭ din ceĭa ce s’a cîștigat dintr’o întreprindere saŭ între creditorĭ din ceĭa ce a lăsat falitu.

dividend (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
dividénd s. n., pl. dividénde

dividend (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
dividend n. numărul de împărțit.

dividend (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DIVIDÉND, dividende, s. n. Parte din profitul unei societăți pe acțiuni care revine fiecărui acționar la sfârșitul fiecărui exercițiu financiar, în raport cu acțiunile pe care le posedă. — Din fr. dividende, lat. dividendus.

Alte cuvinte din DEX

DIVIDE DIVI DIVETA « »DIVIDERE DIVIN DIVINATIE