juriu - explicat in DEX



juriu (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
JÚRIU, jurii, s. n. 1. Comisie de specialiști desemnată pentru clasificarea candidaților sau a concurenților și pentru decernarea unor premii la examene, competiții sportive etc. 2. (În organizarea judecătorească a unor state) Totalitatea juraților1 care intră în componența curților cu juri. – Din fr. jury.

juriu (Dicționar de neologisme, 1986)
JÚRIU s.n. 1. Grup constituit de specialiști, însărcinat cu clasificarea și cu promovarea unor candidați sau a unor concurenți la un concurs, la o competiție sportivă etc. 2. Totalitatea celor care compun o instanță de judecată. [Pron. -riu. / cf. fr., engl. jury].

juriŭ (Dicționaru limbii românești, 1939)
júriŭ n. (fr. jury, d. engl. jury, care e vfr. juree, reunĭne de jurațĭ, ceĭa ce nu e alta de cît part. f. d. jurer, a jura). Copru juraților. Comisiune de profesorĭ examinatorĭ.

juriu (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
júriu [riu pron. riu] s. n., art. júriul; pl. júrii, art. júriile (-ri-i-)

juriu (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
juriu n. 1. reunire de 12 cetățeni chemați în fiecare sesiune a constitui Curtea cu jurați spre a se pronunța asupra culpabilității acuzaților după ascultarea interogatoriului și pledarea advocaților: juriul este statornicit în toate materiile criminale și pentru delictele politice și de presă; 2. comisiune însărcinată cu un examen particular.

juriu (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
JÚRIU, jurii, s. n. 1. Comisie de specialiști desemnată pentru clasificarea și promovarea candidaților sau a concurenților și pentru decernarea unor premii la examene, competiții sportive etc. 2. (în unele state) Totalitatea juraților1 care intră în componența Curților cu juri. — Din fr. jury.

Alte cuvinte din DEX

JURISTA JURIST JURISPRUDENTIAL « »JURIZARE JURNADA JURNAL