format - explicat in DEX



format (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FORMÁT1, formate, s. n. Ansamblul dimensiunilor care caracterizează forma și mărimea unui corp plat; p. gener. dimensiune. ♦ Totalitatea dimensiunilor unei tipărituri în funcție de modul în care sunt împăturite colile de tipar care o alcătuiesc; dimensiunile zațului pe o pagină. – Din fr. format.

format (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FORMÁT2, -Ă, formați, -e, adj. Instruit, educat, pregătit. ♦ Maturizat; matur. – V. forma.

format (Dicționar de neologisme, 1986)
FORMÁT s.n. Forma și dimensiunile unui obiect; dimensiunile unei pagini care rezultă în urma împăturirii unei coli de tipar; (p. ext.) dimensiune. ♦ Formare. ◊ Mașină de format = mașină care execută îndesarea în forme, cutii de miez sau alte dispozitive a amestecului de materiale necesare obținerii formelor de turnătorie. [Pl. -te, -turi. / cf. fr. format, it. formato].

format (Dicționar de neologisme, 1986)
FORMÁT, -Ă adj. Instruit, educat, pregătit. ♦ Matur. [< forma].

format (Marele dicționar de neologisme, 2000)
FORMÁT1 s. n. formare. (< forma)

format (Marele dicționar de neologisme, 2000)
FORMÁT2 s. n. 1. forma și dimensiunile unui obiect; dimensiunile unei pagini care rezultă în urma împăturirii unei coli de tipar; (p. ext.) dimensiune. 2. (inform.) mod de prezentare a datelor sau instrucțiunilor unui program pe un suport de informație. (< fr. format)

format (Marele dicționar de neologisme, 2000)
FORMÁT3, -Ă adj. instruit, educat; maturizat. (< forma)

format (Dicționaru limbii românești, 1939)
*formát, -ă adj. (lat. formatus). Dezvoltat, înaintat fizicamente saŭ moralmente. S. n., pl. e și urĭ (fr. format, d. it. formato). Mărime (dimensiune), maĭ ales a uneĭ cărțĭ (a paginiĭ eĭ).

format (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
FORMÁT1 (‹ forma) s. n. Acțiunea de a forma; formare. ◊ Mașină de format = mașină care execută îndesarea amestecului de formare în cutii de miez și alte dispozitive, în vederea obținerii miezurilor și formelor de turnătorie.

format (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
FORMÁT2 (‹ fr.) s. n. Ansamblul dimensiunilor care caracterizează forma și mărimea unui corp plat. ◊ F. de hârtie = f. al produselor de hârtie dreptunghiulare standardizate, având laturile în raportul 1/21/2; formatul de bază are aria de 1 m2. ◊ F. de imprimate = formatul unui produs finit (carte, broșură, revistă etc.), exprimat în funcție de numărul de pagini care rezultă dintr-o coală întreagă tipărită pe ambele fețe. ◊ F. de text = formatul textului cules, inclusiv clișeele și albitura, așezate în forma de pagină pentru a fi tipărit; dimensiunile f. de t. se exprimă în unități tipografice: cuadrați, cicero sau puncte tipografice. ♦ (INFORM.) Mod de prezentare a datelor sau instrucțiunilor unui program pe un suport de informație (f. extern) sau în memorie (f. intern).

Alte cuvinte din DEX

FORMARE FORMAR FORMANT « »FORMATA FORMATARE FORMATIE