tabernacul - explicat in DEX



tabernacul (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TABERNÁCUL, tabernacule, s. n. 1. Cort portativ, susținut de coloane din lemn aurit, care servea ca sanctuar la vechii evrei. 2. Dulăpior sau cutie de argint (în formă de biserică), în care se păstrează cuminecătura, mirul sau alte obiecte de cult. – Din lat. tabernaculum, it. tabernacolo, fr. tabernacle.

tabernacul (Dicționar de neologisme, 1986)
TABERNÁCUL s.n. v. tabernacol.

tabernacul (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TABERNÁCUL s. n. 1. cortul în care erau ținute tablele legii la vechii evrei. 2. nișă în peretele sanctuarului unei biserici catolice sau cutie de argint în formă de biserică în care se păstrează cuminecătura și unele obiecte de cult. (< lat. tabernaculum, it. tabernacolo)

tabernacul (Dicționaru limbii românești, 1939)
*tabernácul n., pl. e (lat. tabernáculum). Cort, pavilion. La vechiĭ Evreĭ, cortu portativ supt [!] care se ținea arca (chivotu). Sărbătoarea tabernaculelor, sărbătoarea cuștelor la Jidanĭ.

tabernacul (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tabernácul s. n., pl. tabernácule

tabernacul (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TABERNÁCUL, tabernacule, s. n. 1. Cort portabil, susținut de coloane din lemn aurit, care servea ca sanctuar la vechii evrei. 2. Dulăpior sau cutie de argint (în formă de biserică), în care se păstrează cuminecătura, mirul ori alte obiecte de cult. — Din lat. tabernaculum, it. tabernacolo, fr. tabernacle.

Alte cuvinte din DEX

TABELAR TABELA TABEL « »TABES TABETIC TABIE