pieta - explicat in DEX



pieta (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PIETÁ s. f. Pictură sau sculptură care o reprezintă pe Madona ținându-și fiul mort pe genunchi sau în brațe. [Pr.: pi-e-] – Din fr., it. pietà.

pieta (Dicționar de neologisme, 1986)
PIETÁ s.n. Reprezentare în artele plastice a Madonei, cu Iisus mort pe genunchi sau în brațe. [Pron. pi-e-ta. / < it. pietá].

pieta (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PIETÁ s. n. statuie, tablou repezentând pe Madona cu Isus mort, coborât de pe cruce. (< it. pietà)

pieta (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PIETÁ (cuv. it.) s. f. Termen preluat și adaptat de creștinism din Antichitatea romană, incluzând în cultul divin și pe acela al milei, al iubirii. În repertoriul catolic a reprezentat o importantă temă iconografică, inspirată din patimile lui Iisus Hristos, ilustrând tema plângerii lui. De obicei, scenele (statuie sau tablou) o reprezintă pe Maica Domnului (singură sau însoțită de alte personaje) ținându-l în brațe pe Iisus mort, coborât de pe cruce. Motiv foarte frecvent în Evul Mediu și Renaștere a constituit tema multor capodopere, din care, dincolo de sentimentul religios, răzbate sentimentul etern uman al mamei îndurerate. Tema apare pentru prima oară în Germania, la începutul sec. 14; cea mai cunoscută „Pietà” este creația lui Michelangelo de la Catedrala Sf. Petru din Roma (1499).

pietà (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!piet'à (it.) (pie-) s. f., pl. pietà

Alte cuvinte din DEX

PIESUTA PIESETA PIESCIOARA « »PIETATE PIETIN PIETISM