piersic - explicat in DEX



piersic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PIÉRSIC, piersici, s. m. Pom fructifer din familia rozaceelor, cu flori trandafirii sau albe și cu fructe mari, sferice (Persica vulgaris).Expr. (Pop. și fam.) A o lua (sau a o aduce, a umbla, a se da) pe după piersic = a spune (ceva) pe ocolite; a căuta un subterfugiu, a se eschiva. – Lat. persicus.

piersic (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
piérsic (piérsici), s. m. – Specie de pom fructifer (Prunus persica). – Var. înv. chiarsic, chiarsăc, mold. persic (și der.). Mr., megl. chiarsic. Lat. (malus) pĕrsĭcus (Diez, I, 314; Candrea-Dens., 1387; REW 6429), cf. it. pesca, calabr. p(i)ersica, prov. persega, fr. pêche, sp. prisco (varietate de piersică), port. pecego, basc. mersika.Der. piersică, s. f. (fructul piersicului), cf. alb. pieškë (Philippide, II, 651); piersiciu, adj. (de culoarea piersicii). Rut. persyk provine din rom. (Candrea, Elemente, 406), ca și, probabil, rus. persik (părerea lui Sanzewitsch 207, cum că rom. ar proveni din rusă, nu e probabilă).

piersic (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PIÉRSIC (lat. persicus) s. n. Pom fructifer din familia rozaceelor, originar din China, cu frunze eliptic-lanceolate, flori roșii-carmin până la albe și fructe comestibile (Prunus persica). Introdus în cultură de peste 4.000 de ani; este pretențios față de climă și sol, fiindu-i prielnice locurile adăpostite și solurile fertile. În România este răspândit mai ales în Dobrogea, Crișana și Banat.

piersic (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PIERSIC, Florin (n. 1936, Cluj), actor român. Dezinvolt, exuberant, dar și cu mari disponibilități pentru jocul interiorizat, a creat numeroase roluri de june-prim, apoi roluri de compoziție atât în comedii cât și în drame (în teatru: „Tragedia optimistă”, „Discipolul diavolului”, „Orfeu în Infern”, „Oameni și șoareci”, „Un fluture pe lampă”, „Năpasta”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”; în film: „Haiducii lui Șaptecai”, „De-aș fi... Harap Alb”, „Rug și flacără”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Racolarea”, „Mihai Viteazul”, „Pintea”,„Columna”). Foarte popular datorită rolurilor din filme de aventuri și aparițiilor în show-uri de televiziune.

piersic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
piérsic s. m., pl. piérsici

piersic (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
piersic m. mic arbore din fam. rozaceelor, adus din Persia (dar originar din China), se cultivă și în grădinile noastre (Prunus persica). [Lat. PERSICUS].

pĭersic (Dicționaru limbii românești, 1939)
1) pĭérsic, -ă, -íŭ V. persic, -ă, -íŭ.

pĭersic (Dicționaru limbii românești, 1939)
2) pĭérsic, a v. tr. (d. pĭersică s. f., ca și măr din „a bate măr”). Munt. vest. Fam. Bat măr, lovesc pe cineva lăsîndu-l vînătăĭ (cam ca pe coaja persicelor [!] și merelor lovite): fugițĭ, că vă pĭersic (CL. 1910, 543). V mecesc.