EMBOLIE GRASOASA EMBOLIE GRASOASA / embolie graisseuse / fat embolism. E. care poate surveni dupa politraumatisme cu fracturi multiple (Indeosebi In cazul fracturilor diafizei femurale), Insotite de deschideri ale unor vase sanguine si de distrugeri tisulare, ca si dupa interventii chirurgicale laborioase. Adesea multiple, e. g. provoaca accidente grave, In functie de localizare: 1) In plamani - insuficienta respiratorie acuta. 2) In marea circulatie purpura, accidente neurologice (hemiplegie, coma). 3) La nivel ocular - exsudate ale polului posterior al ochiului, hemoragii. 4) La nivel renal - lipurie. E. g. sunt determinate de globule grasoase care pot proveni din maduva osoasa (de la nivelul focarului de fractura) sau din *chilomicronii care, din cauza mo-dificarilor fizico-chimice ale sangelui provocate de traumatism (Indeosebi scaderea solubilitatii lipidelor), sufera un fenomen de agregare In particule mari. Dupa accidentui embolie, produsii de degradare ai grasimilor maduvei osoase ar avea o actiune toxica asupra membranelor celulare, cu consecinte grave pentru celule.