pancreas - explicat in DEX



pancreas (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PANCREÁS, pancreasuri, s. n. Glandă de formă alungită, așezată înapoia stomacului, care are legătură cu splina și cu duodenul. [Pr.: -cre-as] – Din lat. pancreas, fr. pancréas, it. pancrea(s).

pancreas (Dicționar de neologisme, 1986)
PANCREÁS s.n. Glandă situată între ficat și splină, având o secreție externă, necesară digestiei, și una hormonală, necesară pentru reglarea zahărului din organism. [Pron. -cre-as. / < fr. pancréas, cf. gr. pankreas].

pancreas (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PANCREÁS s. n. glandă, între ficat și splină, cu o secreție externă, necesară digestiei, și una hormonală, necesară reglării zahărului din organism. (< fr. pancréas, lat. pancreas, gr. pankreas)

pancreas (Dicționaru limbii românești, 1939)
*pancreás n., pl. urĭ (vgr. págkreas, d. pân, tot, și kréas, carne). Anat. O glandă abdominală care varsă în intestin un lichid incolor și cleĭos care influențează grăsimile.

pancreas (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PANCREÁS (‹ fr.; {s} pan- + gr. kreas „carne”, „trup”) s. n. Glandă mixtă, de c. 15 cm, situată în partea superioară a abdomenului, care își varsă secreția în canalele excretoare ce se deschid în duoden. P. are funcție exocrină și una endocrină. Secreția externă a p. (sucul pancreatic) conține enzime care ajută la digestia lipidelor, glucidelor și protidelor. Insulina și glucagonul (secreția internă a p.) sunt hormoni cu un rol important în metabolismul glucidelor și lipidelor. P. este un organ indispensabil vieții.

pancreas (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
pancreás (-cre-as) s. n., pl. pancreásuri

pancreas (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
pancreas n. Anat. glandă între ficat și splină: pancreasul secretează un suc menit a înlesni digestiunea.