agio - explicat in DEX



agio (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ÁGIO, agiuri, s. n. Diferență cu care prețul (cursul) unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acesteia. ♦ Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare. [Pr.: -gi-o] – Din it. aggio, fr. agio.

agio (Dicționar de neologisme, 1986)
ÁGIO s.n. Spor pe care îl poate înregistra valoarea reală a unei monede sau a unei hârtii de valoare peste valoarea nominală. ♦ Diferență între valoarea nominală a monedei de argint și valoarea ei reală, exprimată în monedă de aur. [Pron. a-gi-o, pl. agiouri. / cf. fr. agio, it. aggio].

agio (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
ágio (-gio) s. n., art. agióul; pl. agióuri

agio (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ÁGIO s. n. diferență în plus pe care o poate înregistra cursul pieței al unei monede sau al unei hârtii de valoare peste valoarea nominală. (< it. aggio, fr., engl. agio)

agio (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ÁGIO, agiuri, s. n. Suma cu care cursul unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acestora. ♦ (În orânduirea capitalistă) Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare. – It. aggio (fr. agio).

àgio (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
àgio n. 1. speculare asupra cursului efectelor publice cotate la Bursă; 2. beneficiu la schimbul argintului sau hârtiei pentru aur.

agio (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ÁGIO, agiouri, s. n. Diferență cu care prețul (cursul) unui semn monetar sau al unei hârtii de valoare depășește valoarea nominală a acesteia. ♦ Supraprofit rezultat din speculații cu semne monetare sau hârtii de valoare. [Pr.: -gi-o] — Din it. aggio, fr. agio.

Alte cuvinte din DEX

AGILITATE AGIL AGIE « »AGIORNO AGIOTA AGIOTAJ