NITROZAMINE NITROZAMINE, s. f. pi. / nitrosamines, s. f. pi. / N-nitro-samins. [Lat. nitrosus, din (at. nitrum si gr. nitron = nitrat de potasiu, soda; gr. ammoniakon = sari lit. amoniu, gasita m apropie.re.a te-mpiuiui iui Jupiter Ammon din Libia, -1110.] Compusi organici, caracterizati prin legatura N-nitrozo- (N-N^O), obtinuti prin reactia *nitritului asupra unei *amine secundare sau tertiare. Circa 80 % din cei 120 de compusi continand legatura mentionata au actiune cancerigena demonstrata la ani-male si potentiala la om. Situsu! de actiune depinde de gruparea amina. N. au fost identificate In aerul si apa din zonele cu poluare industriala, In fumul de tigara, In anumite preparate cosmetice, In unele solutii de pesticide sau erbicide. Alimen-tatia este, de asemenea, poluata cu acesti compusi, Indeosebi carnea conservata si produsele prajite, berea si unele tipuri de branza. Totodata, n. se pot forma in vivo, In tractusul digestiv In cursul digestiei, pornind de la precursorii de tip nitrat, nitrit si amina. Riscul cancerigen la om ramane sa fie demonstrat.