satir - explicat in DEX



satir (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SATÍR, satiri, s. m. Fiecare dintre divinitățile rustice din mitologia greacă, reprezentată printr-o ființă cu corp omenesc acoperită cu păr, cu coarne și picioare de țap (sau de cal), care personifica instinctele brutale. ♦ Epitet dat unui om cinic și desfrânat. [Acc. și: sátir] – Din fr. satyre, lat. Satyrus.

satir (Dicționar de neologisme, 1986)
SATÍR s.m. (Mit.) Divinitate a pădurilor imaginată cu o față bestială, cu corpul păros, cu picioare și coarne de țap. ♦ (Fig.) Om desfrânat, libidinos; cinic. [Acc. și sátir. / < fr. satyre, lat. satyrus, gr. satyros].

satir (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SATÍR s. m. 1. (mit.) divinitate secundară, imaginată ca un monstru cu corpul păros, cu picioare și coarne de țap. ♦ reprezentare plastică a unei asemenea divinități. 2. (fig.) om desfrânat, libidinos. (< fr. satyre, lat. satyrus, gr. satyros)

satir (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
satír s. m., pl. satíri

satir (Dicționaru limbii românești, 1939)
* sátir m. (vgr. sátyros, lat. sátyrus). Mit. Un semizeŭ care locuia în pădurĭ, avea copite și coarne de țap și mergea în ceața luĭ Bacu. Fig. Om foarte libidinos. – Fals satír (fr. satyre).

satir (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
satir m. 1. Mit. semi-zeu care locuia în păduri și avea copite și cornițe de țap; 2. fam. om foarte desfrânat.

satir (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SATÍR, satiri, s. m. Divinitate rustică din mitologia greacă, reprezentată printr-o ființă cu corp omenesc acoperită cu păr, cu coarne și picioare de țap (sau de cal), care personifica instinctele brutale. ♦ Epitet dat unui om cinic și desfrânat. [Acc. și: sátir] — Din fr. satyre, lat. Satyrus.

Alte cuvinte din DEX

SATIOS SATINOS SATINET « »SATIRA SATIRIAZIS SATIRIC