regres - explicat in DEX



regres (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
REGRÉS, regrese, s. n. Întoarcere de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; mers înapoi; decădere; declin, regresiune (1). – Din lat. regressus, it. regresso, germ. Regress.

regres (Dicționar de neologisme, 1986)
REGRÉS s.n. 1. Întoarcere de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; dare înapoi, decădere. 2. (Jur.) Drept în virtutea căruia cineva care a plătit o sumă de bani din culpa altuia se întoarce împotriva acestuia din urmă pentru recuperarea sumei plătite. [Pl. -se, -suri. / < lat. regressus < regredior – a da înapoi, cf. fr. régrès, it. regresso].

regres (Marele dicționar de neologisme, 2000)
REGRÉS s. n. 1. revenire de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; decădere, declin. 2. (jur.) acțiune de ~ = acțiune prin care cineva care a plătit o sumă de bani din culpa altuia se întoarce împotriva acestuia pentru recuperarea sumei plătite. (< lat. regressus, fr. régrès)

regres (Dicționaru limbii românești, 1939)
*regrés n., pl. e (lat. regressus, d. régredi, regréssus sum, a merge înapoĭ, a te înturna. V. con- și pro-gres). Mers înapoĭ, decadență: regresu artelor în evu mediŭ.

regres (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
regrés (re-gres) s. n., pl. regrése

regres (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
regres n. mergere înapoi.

regres (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
REGRÉS, regrese, s. n. Întoarcere de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; decădere, declin, regresiune (1). — Din lat. regressus, it. regresso, germ. Regress.

Alte cuvinte din DEX

REGRADAT REGRADARE REGRADA « »REGRESA REGRESANT REGRESARE